středa 11. června 2014

Freedom with your horses? Why not.

Zdravím, dneska bych chtěla napsat něco z poněkud jiného soudku. Tenhle článek a vše, co v něm napíšu mám na srdci už opravdu dlouho, pravidelně na tohle téma přemýšlím, tak doufám, že to zvládnu do článku zformulovat a napsat vše tak, jak  to cítím a jak si to myslím. :) 




Šťastný jezdec, šťastný kůň, úspěchy. Kdo by si tohle nepřál? Hodně jezdců je šťastných, je přesvědčených, že šťastný jsou i jejich koně, a to vše potvrzuje to, že se jim v závodění (nebo v jakékoli jiné jejich práci) daří. Ovšem, podívejme se na to z druhé strany. Kolik koní je opravdu šťastných a u kolika se jejich majitelé pouze DOMNÍVAJÍ že šťastní jsou? Je to smutné, ale je to tak.




Lidé baví ježdění a práce s koňmi, tráví u koní spoustu svého času a patřičně se pak radují z dosažených úspěchů. Nezaslouží si i koně, aby je ježdění a práce bavila? Samozřejmě. Ovšem je spousta lidí, kteří na nějaký pocit svého koně vůbec nehledí a ženou se jen za svým úspěchem. A pak je spousta lidí, kteří si pouze namlouvají, že čas s nimi trávený koně baví. Nebudu vám sem psát, jak poznat, že má kůň radost, vše ho baví. Jak se říká, ono všechno není jen o sklopených uších...

Berme to takhle. Je krásný den, ideální počasí na trénování na jízdárně a vy jdete ke koním. V duchu si plánujete, jak si dneska zaskáčete, jak potrénujete a jak bude všechno super. Jste ve stáji, jdete pro koně do výběhu, bez jediného zaváhání si ho vezmete a o chvilku později už přeskakujete jeden křížek za druhým. A to, že se dnes bude jezdit na jízdárně jste rozhodli pouze a jen VY. Jako vždy.


Nikdy se nepodíváte (většina!) na to, co si přeje dělat váš kůň, co si o tomhle myslí on, váš denní plán naplánujete pouze vy. Ovšem neříká se, že jezdec a kůň pracují jako PARTNEŘI, jako dvojice, pracují spolu? Ano. Tak proč tedy o tom, co se bude dít rozhodujete jen vy, bez toho, aniž byste se podívali a ohlédli na názor vašeho koně, nedílné součásti vaší dvojice? Právě proto, že to nepovažujete za důležité. 

Koně jsou neskutečně hodná, (a upřímná, vždy k vám jednají naprosto čestně)  ochotná zvířata. Budou vám (opět, většina) trpět vaše rozhodnutí o tom, co se bude dít, vše dělat na první pohled ochotně (v mnohých případech ovšem proto, aby to měli za sebou) a nebudou se vám stavět na odpor. V takovém případě se vám ale váš kůň začíná měnit na otroka, pracujícího víceméně z donucení, beze smyslu a bez nějakého pocitu radosti. To chcete? Ne, samozřejmě.

Dostáváme se k tomu, že jste opět rozhodli, co se bude dít, pracujete a najednou vás kůň neuposlechne, neudělá to, co po něm chcete. Přirozeně, většina lidí koně potrestá, bez toho, aniž by hledala důvod. Nebudu zmiňovat, že většina chyb a neúspěchu pochází z člověka, a proto byste se měli podívat především na sebe, ale poukážu na to, že chcete, aby kůň kvalitně pracoval a plnil vaše požadavky, ale přitom mu nedáte šanci, pro jednou si vybrat. Chcete po něm něco splnit, ale sami mu nikdy nedáte na výběr. Všimli jste si, jak strašně je to vůči koni nefér? 

Prosím vás, neberte to tak, že tohle myslím, nebo mířím na lidi a koně, zabývající se nějakou PK, a vás, například parkurových jezdců se to netýká. Není to tak, tohle se týká všech. Chcete přece koně, který kvalitně odvádí svou práci, kterému se daří. A takový kůň může být pouze ten, který je spokojený, práce ho baví a dělá to s chutí. 


Co takhle zkusit pro jednou přijít ke koni, jako typicky začít vést váš dialog, a pro jednou nechat koně, ať si vybere, co se dnes bude dělat. Samozřejmě, nejde zde o to, aby si z vás kůň začal dělat legraci, aby se nad vás začal nadřazovat a nerespektovat vás, ale nechte ho, aby se pro jednou SVOBODNĚ rozhodl, jak chce pouze a jen on. Tak jako vy, i on by pro jednou měl dostat šanci jedna sám za sebe a učinit své rozhodnutí. 

Pokud chcete s koněm vést spokojený život plný úspěchů, radosti a pěkně strávených chvilek, rozhodujte a vše řešte spolu, nikoliv jen vy, jezdec. Protože partneři by měli pracovat spolu, a ve dvojici se na úspěchu podílejí vždy DVA. 

Protože každý pod sebou chce spokojeného a milujícího koně, než chodícího otroka, nebo snad ne? :)

1 komentář: